Lieve lezers,

Zoals beloofd een artikel over personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis die hun leven voeden met de energie van hun slachtoffers.  Slachtoffers zijn meestal mensen met een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en heel veel empathie. Empathie of inlevingsvermogen dat een narcist niet heeft.  Beter gezegd, 2 uitersten die als een magneet naar elkaar worden aangetrokken. Slachtoffers of prooien zijn meestal ook hooggevoelige mensen.  Het zijn niet alleen de zwakkeren maar ook sterke onafhankelijke personen die narcisten aantrekken want dat vormt voor hun een uitdaging.

Wat betekent narcisme?

Narcisme kent zijn oorsprong vanuit de psychologie. Het is een term die gebruikt wordt om bepaald gedrag van een persoon te kenmerken. Dit gedrag bestaat vaak uit een obsessie voor zichzelf waarbij deze persoon zichzelf geweldig vindt, egoïstisch, ambitieus en dominant is en vaak een gebrek aan inlevingsvermogen heeft. Iemand die dus dit gedrag vertoont, zouden we kunnen kenmerken als een narcist.

Door het feit dat ik ooit een artikel las met als titel “hooggevoeligen trekken narcisten aan”, begon voor mij een zoektocht naar mijn ware ik.  In eerste instantie met het nieuws dat ik ook zoals mijn zoon die karaktertrek heb en ook dat ik narcisten aantrek mede door mijn visie over mezelf.

Aangezien ik door mijn levenservaring ze nu perfect weet te herkennen,  maken ze bij mij geen schijn van kans meer en distantieer ik me van hun zodra ze mijn pad kruisen.  De signalen zijn zo herkenbaar dat meestal bij de 1ste gesprekken ze al door de mand vallen en ik ze nu ook durf te confronteren met hoe ik ze zie waardoor ze dan meteen 180 graden draaien en ze me aanvallen. Bewijs dat ik er niet naast zat.

Het hebben van relaties met narcisten waren voor mij emotionele rollercoasters en mijn hart heeft hierdoor meermaals heel veel pijn onder geleden.  Eerst geven ze het gevoel dat je de mooiste vrouw op aarde bent, charmeren ze alsof je met hun het groot lot gewonnen hebt, kortom zetten ze je op een voetstuk en denk je dat je echt “de ware” hebt gevonden want je hebt zoveel dezelfde interesses.  Te mooi om waar te zijn eigenlijk.  Om dan indien ze meer en meer in je leven sluipen te veranderen als wolven in schaapskleren en je goedheid finaal misbruiken. Vernederingen tot dat je zit te trillen, vluchten omdat je voortdurend op de proef wordt gesteld, je onterecht wordt “gestraft” als ze hun zin niet krijgen, ze bewust ruzie zoeken en je veel “echte” liefde hebt gegeven maar achteraf besef je dat je nooit liefde hebt gekregen dus de relaties waren één grote illusie.  Het zijn dan ook heel goede acteurs met een masker.

Op het laatste van zo’n relatie heeft jouw zelfvertrouwen (dat al niet zo hoog was) zo’n grote deuk gehad dat je niet meer weet wie je bent.  Dat is hun intentie, je psychisch kleineren maar dan op een heel sluwe onopvallende manier zonder dat je het doorhebt.   Nu weet ik dat ik het heb “toegelaten” zo behandeld te worden.

De grootste daad van zelf liefde is dat je de kracht vindt om zo’n relatie te beëindigen.  Dan begint het herstel en de zoektocht naar jouw ware identiteit.   Indien je zo sterk bent geworden dat je niet meer te manipuleren valt, ben je geen uitdaging meer voor hun en gaan ze op zoek naar andere slachtoffers.

Daarom vind ik het nu zo belangrijk over dit onderwerp te berichten zodat meer mensen over dit onderwerp veel te weten komen want ik merk dat het woordje narcist bij veel mensen vrij onbekend in de oren klinkt.  Ik wil mensen behoeden ze op tijd te herkennen en te handelen zodat ze zich hiertegen kunnen beschermen.

En niet alleen in de liefde sinds ik gescheiden ben, maar ook in vriendschappen had ik voortdurend vriendinnen die mijn goedheid misbruikte en van me profiteerde om me dan plots als ze me niet meer nodig hadden bij het groot huisvuil te zetten.

Maar…er is een grote maar.  De frequentie van hoe jij over jezelf denkt in deze wereld, trek je aan.  Dat heb ik in één van mijn andere verhalen al gezegd.  Dus ik ben dan wel een sterke onafhankelijke vrouw, toch straalde ik onzekerheid, een gebrek aan zelfvertrouwen en zelf liefde uit waardoor ik een ideale match was voor zo’n soort personen.  Als jij denkt, ik ben waardeloos, ik respecteer mezelf niet of ik laat over mij heen lopen.  Dan geef jij het signaal naar het universum die jou die lessen wilt leren, om zo’n soort mensen op je pad te sturen die jou leren een positief zelfbeeld te creëren.

Concreet heb ik een zware les geleerd mezelf goed te verzorgen, te luisteren naar mijn gevoelens, mezelf heel graag te zien, grenzen te stellen en voor mezelf op te komen.  Dat positief beeld is al een pak beter maar het kan nog beter.  Ik werk hier iedere dag aan.

Ik ben geen slachtoffer meer maar een vrouw die een zeer wijze levensles rijker is.

Namelijk aanvaard jezelf zoals je bent, stel je grenzen, kom voor jezelf op en heel belangrijk zie jezelf heel graag en de juiste mensen met het hart op de juiste plaats zullen je omringen.

Hieronder een aantal herkenningspunten die je zullen helpen zo’n energie zuiger op te merken.

Hoe kan ik een narcistische partner herkennen?

Een narcist in de Liefde:

– kan man of vrouw zijn.

– liegt heel structureel, zo erg zelfs dat hij in zijn eigen leugens gelooft.

– ontkent vaak dat  hij dingen  gezegd heeft of plooit zijn theorie om naar zijn voordeel.

– kijkt niet naar zijn eigen beperkingen of gedrag.

– hij heeft voor alles een excuus.

– geeft de ander altijd de schuld.

– heeft geen inlevingsvermogen, wel schijn empathie naar de buitenwereld.

– chanteert je emotioneel maar heel zorgvuldig zodat je er niet bewust van  bent..

– geeft altijd anderen gelijk wanneer jij met iemand in conflict bent, zijn steun is ver te zoeken.

– hij trekt jou vaak in twijfel, wat jouw zelfwaarde sterk naar beneden haalt.

– moet altijd zijn gelijk halen, zijn wil is wet!

– kan heel moeilijk alleen zijn.

– heeft een gapende leegte door een groot gebrek aan genegenheid en liefde.

– zoekt een prooi om die leegte op te vullen, weliswaar wanneer het hem uitkomt.

– kiest gevoelige mensen uit, hoewel ‘sterke vrouwen” een uitdaging zijn om te  kleineren.

– kan soms seksueel overactief en/of obsessief zijn.

– heeft vaak meerdere partners maar claimt dat hij  de ‘meest trouwe partner” is.

– geeft aanhoudend kritiek en zoekt conflicten maar hij houdt zogezegd niet van “ruzie”.

– heeft een uitgesproken vluchtgedrag.

– kan geen keuzes nemen, nieuwe dingen zijn een ramp voor hem.

– handelt altijd uit eigenbelang.

– dwingt zijn mening ongevraagd op.

– zoekt perfectie in de ander maar is meestal zelf chaotisch.

– kan  heel rommelig zijn maar is vooral met de details bezig.

– kent geen grenzen in verbale agressie.

– kent geen spijt hierop, enkel excuses!

– draagt zware frustraties met fysieke agressie tot gevolg en beweert dat zijn agressie “jouw schuld” is.

– kan niet communiceren. Praten wordt heel moeilijk als hij “blijft hangen” in zijn eigen waarheden.

– grote controlefreak. Hij wil controle over jouw leven, ook al zijn jullie uit elkaar.

– kan gewetenloos je hart breken, spijkerhard, genadeloos..

– heeft geen moeite je te vernederen.

– kan moeilijk of geen sorry zeggen.

– respect.. respect, wat is dat?

Bron herkenningspunten: https://www.mijnfoertknop.be/narcisme-in-de-liefde/

Hopelijk zijn jullie weer wat wijzer!

Dat maakt me blij, mensen helpen vanuit mijn hart.

Geniet van deze dag!

Liefs,

Inge xxx