Dag lieve lezers,

Ik heb in een aantal blogs al wat eigenschappen opgesomd maar het is overzichtelijker en duidelijker als ik dit alles in een mooi artikel giet.  🙂

Als eerste wil ik heel duidelijk stellen dat hsp of hss personen GEEN ziekte hebben maar een heel bijzondere en unieke persoonlijkheids- of karakter trek.  De uitdaging in hun leven is om deze gebruiksaanwijzing zoals sommige het noemen op een zodanige manier te gebruiken dat ze gelukkig zijn in hun lichaam en hun energie peil in balans kunnen houden.  Ze hebben de mogelijkheid, als ze bereid zijn om naar binnen te reizen en zichzelf willen leren kennen, om als een rups uit hun pop te kruipen en weg te fladderen als een vrije vlinder op naar het verwezenlijken van hun volledig potentieel zodat ze gaan stralen als een ZON!  🙂

Elaine Aron is de grondlegster van het begrip HSP. Zij is universitair docent psychologie en psychotherapeute in Amerika.  Websites waar je er veel over kan lezen zijn:

Eerst zal ik beginnen met een zelf test waaruit je kan zien of je hooggevoelig bent.  Deze kan je vinden via volgende link https://www.hspvlaanderen.be/index.php?p=node0026.

Bij mij was de score 21. Voor jou kan het een stap dichter zijn bij het vinden van wie je echt bent indien je soms al de twijfel had waarom je je anders voelt dan de meeste andere mensen.  Slechts 1 op 5 mensen zijn hooggevoelig of 15 tot 20% van de bevolking.  En nee dit is niet het zoveelste etiket dat men wilt opplakken maar het is wel handig om te weten hoe je in de toekomst het beste met jezelf kan omgaan zodat je je ook thuis gaat voelen in je eigen vel.  Het is met jezelf dat je heel jouw leven verder moet dus je kan maar beter zorgen dat je de beste vriend wordt met jezelf.

Wat is een hooggevoelig persoon – HSP’er?  (High Sensitive Person – Hoog Sensitieve Persoon)

Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens.

16 EIGENSCHAPPEN

Hoogsensitieve mensen:

 1. hebben diepere gevoelens.  Ik voel letterlijk de pijn van iemand anders indien ik mensen zie lijden en ze hun meest emotionele ervaringen met me delen.   Ik begin dan vaak ook mee te huilen.   Daarom is het belangrijk om me hiervoor te beschermen en mijn energie peil in balans te houden anders ga ik eronder door.
 2. zijn meer emotioneel reactief.  Ze zullen in een bepaalde situatie sterker reageren.  Ze hebben bijvoorbeeld meer empathie en meer zorgen om de problemen van een vriend.  Dat herken ik helemaal.  Zodanig teveel zorgen voor … dat je jezelf wegcijfert.  Een valkuil voor veel hsp’ers. 
 3. horen vaak:” Neem de dingen toch niet zo persoonlijk” en “Waarom ben je zo gevoelig?”
 4. sporten liever in hun eentje.   Wanneer ik ga stappen gooi ik alle remmen los en dans ik de sterren van de hemel op één voorwaarde dat de muziek helemaal mijn genre is.  Ik heb geen mensen nodig om me dan te amuseren.  Ook wielren ik het liefst op mijn eentje.
 5. doen er langer over een beslissing te nemen.  In een winkel waar het aanbod altijd zo over the top is, heb ik vaak keuzestress en duurt het langer dan normaal om een keuze te maken.  Ook als ik ga uit eten moeten ze meestal op mij wachten vooraleer ik een keuze heb gemaakt en zit ik eindeloos te turen op de menukaart. 
 6. raken trouwens vreselijk overstuur van een verkeerde beslissing.  Ik ben te streng voor mezelf indien ik foute keuzes heb gemaakt al relativeer ik nu wel meer nu ik ouder ben geworden.  
 7. hebben een uiterst goed oog voor detail.  Tot in de kleinste details kijk je alles nog eens na, 10x nakijken of je geen fouten hebt gemaakt.  Hetzelfde met deze teksten te typen, liefst geen dt- of spellingfouten want ik attendeer anderen vaak op fouten dus moet er zelf extra attent voor zijn.
 8. zijn niet allemaal introvert.  Ik ben heel extravert en in sommige situaties introvert. Zonet ben ik erachter gekomen dat ik ook een hoge score had op de high sensation seeking test – 18 punten.  Meer hierover in het 2de gedeelte van dit artikel.
 9. werken goed in teams..
 10. zijn vatbaarder voor angst of depressie (maar alleen als ze veel negatieve ervaringen hebben gehad). In mijn geval dus teveel negatieve ervaringen waardoor angst en depressie een deel van mijn leven heeft beheerst.  Mijn leven wordt met de dag beter en beter en dat komt door mijn optimisme.  Dat is mijn kracht.
 11. vinden irritante geluidjes waarschijnlijk aanzienlijk vervelend.
 12. vinden gewelddadige films het ergst. Recent nog de Vlaamse film Patser gezien.  Heel veel mensen gaan het nu niet eens zijn met mij maar ik vond deze film veel te gewelddadig.  Een goede boodschap voor onze jeugd maar er is massaal in geschoten met veel bloed en ellende.  Ik vond er niks aan en was blij dat de film gedaan was en ik de zaal kon verlaten.
 13. huilen sneller.  Ik kijk graag naar romantische- of feel good films en als erin gehuild wordt of mensen hebben pijn, dan rollen de tranen automatisch over mijn wangen.  De vlaamse film “Iedereen beroemd” van Dominique Deruddere heb ik al vaak gezien en telkens ik deze zie en bij al de scenario’s waar haar vader zijn liefde voor zijn dochter laat zien, raakt me dit tot diep in mijn hart.  (Heeft te maken omdat ik zelf nooit vaderliefde gekend heb)
 14. hebben een bovengemiddeld manieren. Het zijn gewetensvolle mensen.  Daardoor zijn ze vaak attenter en hebben ze goede manieren.  Ook valt het hen eerder op als anderen zich niet zo netjes gedragen.
 15. ondervinden de gevolgen van kritiek een stuk sterker dan de gemiddelde mens. Helemaal waar.  Aangezien je perfectionistisch bent aangelegd en je angst hebt om fouten te maken, kan je kritiek moeilijk plaatsen al heb ik nu wel geleerd dat er ook opbouwende kritiek is waarvan je alleen maar kan leren.  Wanneer ik werd bekritiseerd schoot ik meestal in de verdediging maar dat heeft te maken met mijn verleden waar ik teveel vernederd, gepest, de mond gesnoerd en gekleineerd werd.  Dat is definitief voorbij nu.  Een nieuwe Inge wordt geboren.  🙂
 16. vinden kantoor hokjes goed en open werkruimte slecht. 

Zoals hoogsensitieve mensen vaak het liefst alleen sporten, zo zullen ze ook graag in hun eentje werken.  Veel hoogsensitieve mensen werken graag vanuit huis of als zelfstandige, omdat ze dan de stimuli in hun werkomgeving kunnen controleren. Je hebt dan de mogelijkheid je eigen flexibele werkschema’s (en omgeving) te kunnen inrichten.

Daarom dat ik nu sinds vorig jaar in februari definitief gekozen heb om nooit nog voor een werkgever te werken en ik nu bezig ben mijn zaak succesvol te maken wat mij ook gaat lukken.  🙂

_______________________________

Onlangs heb ik gelezen dat er ook HSS ( High Sensation Seekers) bestaan.  Nu ben ik, zoals ik daarnet al zei, erachter gekomen dat ik beide persoonlijkheidstrekken in me draag.

De omschrijving voor een hoogsensitief persoon (HSP) die ook een high sensation seeker (HSS) is, wordt het meest als volgt omschreven.

“Je leeft met één voet op het gaspedaal en met één voet op de rem”.

Het bizarre is, dat hier géén boeken over volgeschreven zijn. Terwijl, volgens Elaine Aron, de combinatie regelmatig voorkomt.

Dus misschien kun jij je deels vinden in alle tests en tips voor HSP’ers, maar sta je ook graag op een podium een publiek toe te spreken, of is je hobby parachute springen.  Het vetgedrukte gedeelte is helemaal Inge haar ding.  🙂

In een ver verleden stond ik heel graag op een dansblok in een discotheek, alhoewel nu in januari 2018 was dat ook het geval in de Carré ter gelegenheid van een nieuwsjaars party.  Dus de drang om in the picture te staan en te stralen ben ik niet verleerd. Haha! 🙂

Als je een HSP bent én een HSS, kan het zijn dat het voelt alsof er intern twee personen continu met elkaar in discussie gaan. Het gevoelige deel, wat kiest voor rust, verstandig zijn en veiligheid en het HSS deel, wat op zoek is naar avontuur, spanning en risico’s.

Wat is een high sensation seeker? ( HSS’er)

Eerst zal ik beginnen zoals hierboven met een zelf test waaruit je kan zien of je een high sensation seeker bent.  Deze kan je vinden via volgende link http://hsperson.com/test/high-sensation-seeking-test/

Mijn score was 18 dus duidelijk een high sensation seeker.

Een HSS of thrill seeker is iemand die altijd op zoek is naar nieuwe inzichten en nieuwe intense ervaringen. Over het algemeen zijn dit extraverte mensen, maar het kunnen ook introverte mensen zijn. Ze zijn snel verveeld, snel overprikkeld en zoeken vaak hun grenzen op. Zoals bijvoorbeeld in spannende sporten (bergbeklimmen of auto races) grootse reizen of ze zijn dol op achtbanen. HSS’ers zijn ook vaak bereid om risico’s te nemen. En dan bedoel ik risico’s op vele vlakken zoals, financieel, sociaal, fysiek of zelfs wettelijk (toch 150 km/per uur rijden waar het niet mag).

De combinatie van een HSP én HSS is eigenlijk een héél lastige. In de praktijk is het zo, dat je waarschijnlijk een hooggevoelig bewustzijn hebt, in combinatie met een grote gedrevenheid.
Het gevolg is dat je regelmatig te maken hebt met innerlijke conflicten. De ene kant is op zoek naar uitdagingen, nieuwe ervaringen en kicks, terwijl de andere kant je influistert dat dát veel energie kost en dat je eigenlijk zou moeten relaxen. Je hoort altijd ‘ja maar’ in je hoofd. Dit kan dan ook de nodige energie kosten.

Het HSS deel domineert vaak het gevoelige deel. De nieuwsgierigheid en het willen nemen van risico’s, wint het van de rustige eigenschappen van het gevoelige deel. Hierdoor kun je je met regelmaat uitgeput en emotioneel in de war kunt voelen.

16 EIGENSCHAPPEN

 1. Snel verveeld
 2. Op zoek naar activiteit, nieuwe ervaringen, spanning
 3. Je zoekt grenzen op
 4. Je kan sterk wisselen in emoties
 5. Grote wilskracht
 6. Je weet wat je wilt en wat je niet wilt
 7. Je bent nieuwsgierig en ondernemend
 8. Je kent jezelf soms niet, door het heen- en-weren tussen HSP en HSS
 9. Je bent ongeduldig
 10. Als je je goed voelt omring je je graag met mensen
 11. Je kan een tikkeltje eigenwijs zijn 
 12. Je hebt moeite je gevoelige kant te erkennen
 13. Je vindt het niet erg om in het middelpunt te staan en kunt daar ook echt van genieten. En het andere moment kan je het zat zijn en heb je behoefte aan een moment voor jezelf
 14.  Je komt waarschijnlijk extravert en zelfverzekerd over
 15. Je kan over komen als iemand die niet te peilen is. Het ene moment ben je actief en vol enthousiasme, het andere moment trek je je terug en heb je behoefte aan stilte
 16. Je kunt er slecht tegen als het niet gaat zoals jij wilt

In deze eigenschappen kan ik me helemaal vinden.  Weer een ontdekking vandaag.  Ik had al wel van de term gehoord maar er nog niet bij stilgestaan dat ik mezelf hiermee kon vereenzelvigen.

Wat is belangrijk voor een HSP/HSS?

 • BALANS!!!! Agenda, plannen en je eraan houden. Lastige opgave voor een HSP/HSS, maar geloof me dit helpt.
 • Ken je eigen grenzen.
 • Wat is jouw balans tussen activiteit en rust?
 • Acceptatie, alleen dan kun je echte rust vinden.
 • Plan een herstelperiode in als je HSS kant zich uitgeleefd heeft.
 • Creëer een eigen ruimte in huis waar jij je kan terugtrekken om te herstellen en relaxen.
 • Ga de natuur in om een rustmoment te pakken.
 • Slaap, zorg dat je genoeg slaapt, 7 á 8 uur per nacht. Als je uitgerust bent, ben je beter bestand tegen overprikkeling en is het makkelijker je emoties te doorgronden.
 • Blijf in contact met je lichaam, door middel van aarden of gronden. Hierdoor sta je letterlijk steviger met twee benen op de grond en kun je makkelijker je grenzen aangeven.

Dit was een duidelijk overzicht van een hooggevoelige en high sensation seeker.  Ik ben een mix van de 2 en inderdaad een agenda heb ik wel en to-do lijstjes zat iedere dag maar me eraan houden is een ander paar mouwen.

Jezelf aarden is ook een heel belangrijke.  Visualiseren dat er wortels uit je voeten komen recht de aarde in, met je gedachten bij je voeten zijn, ze lief behandelen en goed verzorgen met een badje bijvoorbeeld en desnoods ga je in de natuur bewust wandelen en knuffel je de bomen.  We leven te veel met ons hoofd in de wolken en gaan daardoor zweven zodat we amper beseffen dat we leven in een fysiek lichaam.

Ik ga er een einde aan breien.  Dit is een duidelijk overzicht en hopelijk gaan er een aantal mensen plots te weten komen wie ze echt zijn en vallen de puzzelstukjes tot één uitgeklaard geheel.

Laat je leven niet meer beheersen door illusionaire angst want daar bereik je niks mee.

Je bent een heel bijzonder en uniek persoon met een mooie sterke intuïtieve gave.

Een heel fijne avond gewenst iedereen en alvast welterusten.

Liefs,
Inge XXX