Dag lieve broeders & zusters!

Ik ga met deze blog jullie niet overtuigen om veganist te worden want zoiets werkt altijd averechts en ieder individu heeft toch zijn eigen tijd en ritme in bewustwording.  Het enige dat ik doe is praten vanuit mijn eigen ervaringen en de zaadjes die ik daarmee plant zullen bloeien en resultaat boeken wanneer het zo moet zijn.

In eerste instantie ben ik hiermee begonnen dankzij mijn transformatieproces dat nu nog heel stevig bezig is maar tegelijkertijd desondanks deze pittigheid wat energie betreft is het een ontzettend verrijkende en bevrijdende ervaring voor jouw ziel.

Jouw dna verandert, cellen in jouw lichaam, je ontgift jezelf van alles wat niet meer bij jou hoort, voedingspatroon, denkwijze over jezelf, wereldbeeld, je voelt je lichter, jouw wereld wordt immens groter en bovenal koester je zoveel liefde voor alles en iedereen dat amper in woorden te beschrijven is.

Je voelt zo’n gelukzaligheid, precies of je waant jezelf in een sprookjeswereld.  Ik heb het hier misschien al eens gezegd maar ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu en dat is toch fantastisch nieuws!  Dat wilt toch iedereen!  😀

En als je een dierenliefhebber bent vanuit jouw hart, dan is het ook normaal en respectvol dat je ze niet opeet.  Mensen die huisdieren hebben maar toch nog vlees eten, eten wel de soortgenoten van hun huisdieren op.  Zelf heb ik geen huisdieren meer aangezien ik in een dakappartement woon.

Dieren hebben geen stem en daarom kunnen ze zich niet verdedigen tegen wat wij als mensheid hen aandoen.  De beelden die ze een aantal jaar geleden lieten zien van de terreur in de Belgische slachthuizen, toen heb ik mijn knop definitief omgezet.  Mishandeld vlees opeten, no way!  Wat doen deze mishandelde cellen als ze in jouw systeem komen denk je?  Klinkt niet gezond toch?

Je wordt wat je denkt en je bent wat je eet.  Simple as that. 😉

Toch zullen sommigen zeggen dat ze biologisch vlees eten van dieren die een goed leven hebben gehad en ze op die manier hun geweten willen sussen.  Het blijven levende wezens met “gevoelens” en een “hart” die zich al eeuwenlang opofferen om onze buikjes te vullen.

We slachten niet alleen, lees mishandelen, dieren aan de lopende band.  We pakken ook de melk af van de koeien om over onze cornflakes te gieten, de kalfjes worden bij de geboorte van hun moeder weggerrukt (trauma), krijgen een plastieken stop op hun snoet zodat ze niet kunnen zuigen bij hun moeder en worden vervolgens grootgebracht met “kunstmelk.”  Koeien worden aan de lopende band kunstmatig geïnsemineerd om de melkproductie aan de gang te houden.  Toch te gek voor woorden…

We pakken de honing af van de bijen waar zij per bij keihard voor moeten werken en duizenden bloemen voor moeten bezoeken.  De honing is hun voedingsstof die zij nodig hebben en wij geven in de plaats suikerwater….waar natuurlijk bijlange na niet zoveel vitaminen inzitten die zij nodig hebben.  Waarom is er zo’n massale bijensterfte aan de gang denk je?  Het zijn niet alleen de giftige pesticiden die hun levens kost.  En als mens hebben wij de bij heel hard nodig om het eco-systeem in de natuurlijke staat te behouden.

We steken miljoenen kippen bij elkaar om hun als legbatterij te gebruiken zodat ze continue eieren leggen.  Stel je dat zelf eens voor mochten ze jou daarvoor misbruiken?  Moet zeer vermoeiend en belastend zijn voor jouw lichaam niet?  En hanen zijn nutteloos en worden geslacht alsof het een lieve lust is.

Ook wordt er gezegd dat je als veganist vitamine B 12 en ijzer moet bijnemen omdat je deze niet binnenkrijgt via een plantaardig voedingspatroon.  Dat is larie en apekool.  Ik eet al 3 jaar geen vlees meer, neem geen supplementen en de resultaten van mijn laatste bloedonderzoek waren positief.  Ik had niks te kort.

Er is ook een vervormd beeld van wat mensen denken over veganisten.   Toen de lerares in de klas van mijn dochter vroeg of iemand veganisten kende, was mijn dochter de enige die haar vinger opstak en aan de reacties die ze kreeg, antwoordde ze dat ik nog altijd leefde.  Moet je niet vragen hoe diep wij gevormd zijn dat vlees eten gewoon normaal is en als je geen vlees eet, je niet gezond bent en niet lang te leven hebt?

Terwijl als je de Netflix documentaire “The Game Changers” bekijkt waar je hieronder de trailer vindt,  je echt zuivere bewijzen kunt zien van topsporters van over heel de wereld die met een plantaardig dieet uitmuntende resultaten behalen.

Vegetariërs verteren voeding beter

Het is een wetenschappelijk feit dat vegetariërs hun eten beter verteren dan vleeseters. Dat komt omdat de mens van nature geen vleeseter is.  Ons spijsverteringsstelsel heeft het zeer moeilijk met vlees.  Er zijn twee overduidelijke redenen dat de mens van oorsprong vegetariër is.

Ten eerste is het primaat wat het meest op de mens lijkt, de orang-oetan, 100% vegetariër.  Ons gebit lijkt sprekend op dat van een orang-oetan.

Ten tweede is de zuurtegraad van het spijsverteringsstelsel van de mens langer dan dat van vleeseters.  Ons spijsverteringsstelsel is dat van een planteneter, een herbivoor en niet van een omnivoor of vleeseter.

Omdat mensen die vegetariër zijn hun eten beter verteren halen zij de vitamine B 12 en ijzer die in  groenten en noten zitten gewoon uit het voedsel.

Onze prachtige ijzersterke olifanten zijn hele grote zoogdieren en verstokte vegetariërs want ze eten de hele dag bladeren.

Bron: internet

Wat eet ik dagelijks?

 • Ik start ’s morgens met een fruitsmoothie of koude havermout met haverdrink, onbewerkte  zonnebloempitten en vers fruit.  In de fruitsmoothie doe ik alles in wat ik in huis heb, een paar appelen, peren, bananen en versgeperst sinaasappelsap en mix ik dit tot een heerlijke substantie.  De havermout eet ik koud met haverdrink en een verse mango bijvoorbeeld.  Havermout en verse mango heb ik dankzij mijn zoon leren kennen.  Een verse mango is echt een engeltje dat op jouw tong plast haha, zo lekker! 😜
 • Van de week heb ik voor de eerste keer pasta gemaakt op een andere manier dan de traditionele vegan gehakt met groenten en vaak laat ik zelfs het gehakt weg en smaakt het ook heerlijk.  Het ideale vegan gehakt is van het merk Naturli.  Stevig van structuur waar je alle kanten mee op kan.  Ook het plantaardig kruimgehakt van Jumbo kan me ten zeerste bekoren.    Desgewenst bij kruiden en peper of ander smaken. Het zit er bij ons ook zo ingeprent dat onze warme maaltijd niet compleet is als we er geen vervangvlees aan toevoegen.  Deze keer had ik ambachtelijke algen noedels gemaakt met kokosmelk, artisjokken, semi-zongedroogde tomaten, biologische kalamata olijven, verse wortelen en groene vegan pesto.  Heerlijk!  Dit alles heb ik bij mijn favoriete winkel gekocht namelijk Albert Heijn.
 • Verder bestaat mijn hoofdmaaltijd voornamelijk uit aardappelen, rijst of pasta samen met verse groenten, zelfs schorseneren die ik gisteren nog heb verorberd, wel een beetje schraapwerk maar de smaak van versheid geniet nog altijd mijn voorkeur.  Samen met vervangvlees waar ik ook kijk of er geen dierlijke ingrediënten inzitten voornamelijk melk en kaas.
 • De uitdaging blijft om helemaal geen vervangvlees meer te eten daar er ook vaak veel extra ingrediënten inzitten waar ik de woorden amper van kan uitspreken en ook zitten ze allemaal verpakt in plastiek wat mij weer meer plastiekafval oplevert.  Toch moet ik niet te streng zijn voor mezelf want in een vleesoverheersende wereld is niet altijd alles haarfijn te mijden en kom je er soms later pas achter dat je toch iets gekocht hebt wat niet biologisch is.
 • Om mijn bechamelsaus te maken gebruik ik haverdrink en om meer smaak te hebben kruid ik deze af met de gebruikelijke nootmuskaat, zout en peper maar doe ik er ook een groentenbouillon blokje bij.  Currysaus maak ik ook zelf en als basis neem ik ook een bechamelsaus die ik dan omtover door er curry madras- en paprika kruiden aan toe te voegen van het merk Euroma.
 • Als fervente saus eter in mijn vleestijd mis ik dit wel maar compenseer ik dit nu door af en toe champignonenroomsaus te maken met natuurlijk verse champignons en haverrroom.  En dan kaassaus niet vergeten.  De gemalen kaas heb ik een tijdje geprobeerd van het merk Violife daar de blok parmezaan van en zelf raspen maar deze smaak kon me toch niet bekoren.  Het merk Bedda heeft wel fantastisch lekkere parmezaanse en gemalen kaas.  Verkrijgbaar in Jumbo.   Nu heb ik onlangs gelezen dat veganisten kaassaus maken van cashewnoten en edelgistvlokken dus ook dat moet ik zeker eens proberen.
 • Tomatensaus voor in de spaghetti, die maak ik met pure biologische passata, paprika, ajuin, courgette, champignons, aubergine en rode vegan pesto.
 • Wat ik ook geprobeerd heb is stoofvlees te maken met vegetarische kipstukjes en volgens het recept moest ik onder andere 2 flesjes donker bier Westmalle Trappist erbij doen maar eerlijk gezegd was het niet te eten.  Die kipstukjes vind ik echt te nep en niet lekker.  Dit was niet gelukt.  Tofu en Seitan zijn hier ook goed voor te gebruiken maar daar heb ik nog niet mee geëxperimenteerd en eigenlijk zit daar al helemaal geen smaak in dus koop ik dat ook nooit want ik heb dat al vaak geproefd in een vleesvervangend afgekruid en afgewerkt produkt.  Dus vegan stoofvlees en videe staat nog op mijn lijstje om er toch een geslaagd gerecht van te maken.
 • In de zomer eet ik ijs en het enige wat ik in de Colruyt nog koop is hun vegan ijs van het merk Swedish Glace of van het merk Alpro wat je in elke supermarkt kan krijgen.  In de Jumbo hebben ze nog veel meer keuze in vegan ijs.
 • Als broodbeleg eet ik lactose- en glutenvrije kaas van het merk Violife.  Basis is kokosolie en ze hebben er vitamine b12 bijgevoegd.  Ook het merk Wilmersburger heeft vele varianten te bieden.  Onlangs voor de eerste keer hun kaas met tijm geproefd samen met biologische grove mosterd.  Heerlijk!  En weten dat ik nooit mosterd heb gelust tot nu.
 • En de gemalen kaas van het merk Nature & Moi is uitmuntend lekker om over jouw spaghetti en pizza te strooien.  Deze smaakt heerlijk en smelt even zalig als de koe kaas.
 • Verder heb ik de overheerlijke groenten- en hazelnotenpaté ontdekt van het merk Abinda te verkrijgen in elke bio winkel.  Ook smeer ik pindakaas en beleg ik mijn boterham met bananen of gebakken appelen bestrooid met kaneel.
 • Als je belegde broodjes gaat uithalen, dan heb je als veganist ook altijd bitter weinig keuze maar er is toch een positieve verschuiving aan de gang.  Van de week ging ik voor de eerste keer bij Fijnkost de Dommel hier in Pelt broodjes halen en wonder boven wonder hadden ze een vegan martino broodje en ik heb al verschillende vegan preparé geprobeerd die ik kocht in de winkel maar deze steekt er koppen bovenuit.  Deze smaakt net zoals de echte maar is nog lekkerder omdat je die vleessmaak niet proeft vind ik.  Beter is om ze natuurlijk zelf te maken wat ik dan ook heel regelmatig doe met vers geraspte wortelen, komkommer, sla en tomaat bijvoorbeeld in combinatie met vegan kaas en mayonaise.
 • Kokosolie gebruik ik om te bakken, als broodsmeersel en als lichaamscréme.  Ook van het merk Alpro soja smeer en bak ik mijn eten alsook hun ijs is zeker te pruimen.
 • Als versnaperingen eet ik walnoten maar dan ongepelde dus de harde noten moet je nog lekker zelf kraken om dan de heerlijke walnoot er zelf uit te vissen.  Verder eet ik soms chips maar dan ook puur dus duurzaam geteeld.  In de Jumbo koop ik deze van het merk Boerderij. En kikkererwten chips is ook lekker.  Zelfs zonnebloempitten zijn heerlijk, mega gezond en zeer variërend te gebruiken bij jouw havermout, avondsnack, rijst-, pasta- of aardappelmaaltijd of in een slaatje.
 • Aangezien ik natuurlijk geen eieren meer eet, haal ik mijn eiwitten nu uit kikkererwtenballetjes, walnoten, pindakaas, notenmix, zonnebloempitten, aardappelen, spinazie, spruitjes, broccoli en havermout dus keuze te over.
 • Ook verse groentensoep is een gezonde manier om vele vitaminen binnen te krijgen. Preisoep, spinazie soep, pompoenensoep, ….Wel met groentenbouillon blokjes gemaakt natuurlijk.
 •  Frietjes maak ik in de airfryer.  Vroeger toen ik een frietketel had maakte ik ze het liefste vers maar nu met een airfryer heb ik dat nog niet geprobeerd.  Ik ga diepvriesfrieten altijd halen bij de Albert Heijn en deze zijn van het merk Beyerlander zonder E-nummers.  In een wip klaar en overheerlijk met een rauwe ajuin erover, kruidenketchup en vegan mayonaise van het merk Jean Bâton, Hellmann’s of Follow Your Heart.  Njammie!
 • Ik dronk af en toe nog weleens een Kriek als ik in de zomer op een terrasje zat en nu onlangs heb ik nog een Strongbow red berries geprobeerd of af en toe een rood wijntje maar eerlijk gezegd, doet alcohol me helemaal niks meer, heeft het eigenlijk ook nooit gedaan want ben nooit een fervente drinker geweest.  Maar als je in gezelschap bent, dan kom je weleens in de verleiding om mee te doen maar die Strongbow heb ik trouwens niet volledig opgekregen net zoals koffie me ook niet meer smaakt.  Alleen de caramel latté met haverdrink is niet te versmaden.  Haha 😊
 • Ik drink als warme drank voornamelijk thee maar dan zonder suiker en liever ook vers of los, niet in zakjes.
 • Wat ik nu drink is water ontsproten uit de Ginstberg natuurbronnen dat ik in tonnen van circa 20 liter laat leveren bij mij thuis.  Af en toe koop ik pure groenten- en fruitsappen.  Wat ik heel graag lust is rode bietensap en als groente vind ik het ook heel lekker.  Zeer aardend ook net zoals de verse schorseneren van in de week.
 • Aangezien ik nooit een zoetebek ben geweest maar ik mijn kinderen wel blij wil maken, ga ik binnenkort proberen om vegan cupcakes en tiramisu te maken.  Wafels heb ik al geprobeerd en deze waren lekker maar mochten nog iets meer afsmaken.  Had speltbloem gebruikt dus volgende keer een iets andere samenstelling.
 • Op termijn wil ik ook mijn aardappelen, rijst en pasta stelselmatig vervangen door nog meer te experimenteren met groenten (courgette slierten, bloemkool rijst,…), nieuwe groenten te ontdekken zoals pastinaak, rammenas, koolrabi,… quinoa en linzen te gaan eten wat ik nu nog niet doe daar dit volledig nieuw is en ik nog niet goed weet hoe hiermee maaltijden te bereiden.

Tot slot is het gewoon een kwestie van een gezonde balans te vinden tussen alles waaruit je kan kiezen en ook niet te streng zijn voor jezelf want per slot van rekening ben je zomaar geswitcht van een voedingspatroon waarmee je bent opgegroeid tot iets totaal anders dus jezelf tijd geven hierin is heel belangrijk voor jouw welbevinden.

Het blijft een ware ontdekkingstocht van blijven proberen en uittesten maar jouw lichaam is je hier meer dan dankbaar voor en dat voel je in al jouw vezels!  Zo zie je maar dat er nog genoeg alternatieven zijn om je lichaam te voeden als je vleesvrij consumeert.

Dit was zo’n beetje een opsomming van wat ik nu eet en hoe ik ervoor zorg dat ik genoeg voedingsstoffen binnenkrijg maar eigenlijk volg ik gewoon mijn intuïtie in dit alles en vaak zoek ik achteraf op internet zaken op waarover ik dan vragen heb en kom ik tot de vaststelling dat ik dat automatisch heb gekocht terwijl ik het nodig had maar verder niet bij stilgestaan heb en ben ik weer verwonderd dat de spirituele begeleiding die wij krijgen iedere dag en iedere seconde ons zomaar in de schoot wordt geworpen.  Kwestie is ervoor openstaan en accepteren dat dit voor jouw hoogste goed is met liefde voor jouw ontwikkeling als ziel op deze prachtige planeet.

Ik voel een enorme dankbaarheid dat ik dit proces mag ondergaan en de passie om dit met mijn medemens te delen is enorm, gewoon omdat ik het zelf ervaar en er zo enthousiast over ben.

Verder heb ik in mijn appartement een 14- tal planten staan verspreid over de gang, woonkamer en slaapkamer. Orchideeën, Ficus ginseng, exotische met rode hartvormige bladeren en een gele langwerpige bloemknop, klimop, varen enz…  Planten zorgen voor een frisse energie en ontgiften jouw huis van alle stoffen die er niet horen.  Mooie kleuren, leuk gezelschap en als je ze veel liefde geeft, dan groeien ze des te harder, wat wil je nog meer! 😊

Een veganistische levensstijl is niet alleen jouw eetpatroon wijzigen maar ook op de manier hoe je in de wereld staat.  Je hebt een hart voor dieren en je bent je bewuster van wat je eet, materialen en produkten die je gebruikt, kleren die je draagt, meubels die je koopt, hoe je woont, afval dat je creëert, kortom jouw ecologische voetafdruk te verkleinen zodat je nog meer de liefde voelt die Moeder Aarde je al heel jouw leven geeft en waarvoor ze jou dankbaar is.

Je voelt onvoorwaardelijke liefde voor ieder levend organisme en dat is net het licht dat deze wereld zo hard nodig heeft om te kunnen genezen naar zijn oorspronkelijke staat.

Daarom ben ik heel graag het zaadje dat deze informatie deelt want wie wil er nu niet op een wereld wonen in harmonie en vrede?

Een betere wereld begint bij jezelf.

Heel veel liefs 🙏🥰

Inge 💖💖💖